zondag 12 april 2015

Pasen op Lifjell, 3 tot 6 april 2015

De droom van alle Noren is om met Pasen in een hut in de bergen te zitten, met zon en sneeuw. Skiën in de zon is voor hen het absolute summum! Het weer was al de hele week prachtig en wij hadden ook zin in een hut. Maar gewoon een hut huren met Pasen is erg duur. De prijzen zijn in de Paasvakantie 2x zo hoog als normaal, vanwege de hoge vraag.

Drie jaar geleden waren we met Pasen in een hut op Lifjell, bij Bø in Telemark. Dat was via een vereniging waar ik via een ex-collega mee in contact was gekomen. De kinderen hebben daar nog steeds leuke herinneringen aan, dus ik belde opnieuw. En warempel: er was plek!

Wij hadden geen zin in skiën, maar wel in wandelen. Jacq en ik hebben sneeuwschoenen (truger in het Noors), en voor de kinderen hebben we gehuurd.

De vereniging heeft zes eenvoudige hutten met stroom maar zonder water en een gemeenschappelijk gebouw waar toilet, douche, keuken en zitkamer met TV zijn. De andere vijf hutten waren vreemd genoeg leeg, dus wij hadden het rijk voor ons alleen. Na aankomst hebben we de hut gezellig gemaakt met Paasversieringen. De schommel die er drie jaar geleden hing, was er gelukkig ook nog.

Zaterdag gingen we de berg op (van 400 tot ruim 700 meter boven zeeniveau). Daar waren veel mensen aan het langlaufen en alpineskiën. Wij deden onze sneeuwschoenen aan en gingen op pad. Het weer en het uitzicht waren prachtig. En met de sneeuwschoenen konden we gaan waar we wilden, we hoefden niet de skisporen te volgen. De sneeuw was hard en het lopen op de sneeuwschoenen was niet zwaar.

Na terugkomst bij de hut had ik zin in meer en ben toen nog een stuk gaan wandelen in het bos bij de hut. Hier kwamen de sneeuwschoenen erg goed van pas, want het bospad lag in de schaduw en was nog steeds besneeuwd. Hier waren heel veel elandsporen.


Op eerste Paasdag bleek dat de Paashaas wist dat wij in de hut waren en had overal eieren verstopt! Om zeven uur stormden de kinderen al naar buiten om ze te zoeken. De rest van de dag hebben we eieren geverfd en versierd, veel gesnoept en spelletjes gespeeld. En het avondeten was de traditionele kaasfondue.  

Het uitzicht vanaf de hut
De hut

Allemaal op truger


Lekker in de zon

Sneeuwschoen sporen en eland sporen naast elkaar

Gezellig in de hut




De paashaas had sommige eieren op heel vreemde plekken gelegd




Geen opmerkingen:

Een reactie posten