woensdag 4 juni 2014

Larvikitt-mijn, 3 juni 2014



Vanavond was er een excursie van Gea Norvegica Geopark, naar een Larvikitt-mijn bij Larvik. Larvikitt is een steensoort die alleen in de buurt van Larvik voorkomt en die over de hele wereld wordt gebruikt voor tegels, façades, keukenbladen, etc. De gids kenden we al van de excursie naar Mølen (10 mei). Zij kende Dennis ook nog en zei speciaal voor hem dat het vanavond wèl geoorloofd was om stenen mee naar huis te nemen!

Het was erg indrukwekkend om te zien hoe de steen in gigantische plakken van 3x10x15m wordt gezaagd door draden van diamant. Vervolgens worden er kleinere blokken van enkele kubieke meters van gemaakt. Die worden verkocht voor 4000 tot 12000 kronen per kubieke meter. Om dat allemaal te verplaatsen zijn indrukwekkende vrachtwagens en bulldozers nodig.

Helemaal aan het einde van de excursie werd ons duidelijk waarom Larvikitt zo bekend en geliefd is (Japanners en Chinezen komen speciaal naar Larvik om zelf de juiste blokken uit te zoeken!): als de steen goed wordt gepolijst zit er een hele mooie blauwe schittering in. Dat kun je ook zien als de steen nat wordt. Uiteraard hebben we toen wat stenen uitgezocht en meegenomen. Nu moeten we alleen nog een stenentrommel kopen om ze mooi te polijsten…







Geen opmerkingen:

Een reactie posten