vrijdag 18 september 2015

Oslo, 9 juli 2015



Vandaag was het dan zo ver: we zouden eindelijk met het hele gezin een beetje cultuur snuiven in Oslo. Op het programma stonden de musea op het museum-eiland Bygdøy. Als eerste het Vikingschip museum. Dat trekt dit jaar extra veel toeristen vanwege TV series als “Game of Thrones” en “Vikings”. Gelukkig waren er niet teveel toeristen, het was gezellig druk. Er staan drie schepen waarvan er twee vlak bij ons in de buurt gevonden zijn (bij Tønsberg en bij Sandefjord). Vooral het Oseberg schip is erg mooi met mooi houtsnijwerk. Dat schip kennen we omdat er in Tønsberg een kopie van is gemaakt.

Daarna gingen we verder naar het Fram museum. De Fram is een schip dat door twee van de grootste helden van Noorwegen is gevaren, Fridtjof Nansen en Roald Amundsen. Het is gemaakt om vast te vriezen in het poolijs zonder stuk te breken. Op die manier probeerde Nansen de Noordpool te bereiken (is helaas niet gelukt). Amundsen gebruikte het schip toen hij met succes als eerste de Zuidpool bereikte (hij wilde eigenlijk ook naar de Noordpool, maar toen hij geruchten hoorde dat een Amerikaan hem voor was geweest, gooide hij snel zijn plannen om en ging de andere kant uit).

Het laatste museum was het Kon Tiki museum, gewijd aan Thor Heyerdahl. Hier staan twee van Heyerdahl’s boten. Het verhaal erachter was iets te moeilijk voor de kinderen. Daarom hebben we de volgende dag de speelfilm Kon Tiki gekeken. Dat maakte een heleboel duidelijk, en de kinderen vonden het leuk dat ze zoveel herkenden. 

We wilden eigenlijk ook nog naar het beroemde Opera gebouw, maar daar was het nu te laat voor. Een andere keer dan maar…







Geen opmerkingen:

Een reactie posten