woensdag 7 oktober 2015

Telemarkskanaal, 18-21 juli 2015



 
We waren met de vouwwagen op vakantie in Lunde, langs het Telemarkskanaal. De camping ligt aan het kanaal, bij een van de vele sluizen. De kinderen vonden het erg interessant om te zien hoe een sluis werkt. In totaal zijn er 8 sluizen in het kanaal, waarvan de meeste uit meerdere kamers bestaan. De meest interessant is die bij Vrangfoss, die uit 5 kamers bestaat (23 meter hoogteverschil). Het is erg indrukwekkend om te zien hoe de ene na de andere kamer wordt gevuld om een schip door deze vijf kamers naar boven te brengen. Het Telemarkskanaal is 105 km lang en het totale hoogteverschil is 72 meter.

In Ulefoss ligt een museum (Øvre Verket) dat bestaat uit een aantal arbeiderswoningen die hoorden bij de voormalige ijzergieterij. Hier zagen de kinderen onder andere hoe de putdeksels gemaakt werden die op veel plaatsen in Noorwegen liggen. Het bijbehorende cafetaria wordt gerund door Nederlanders en we kregen er echte Hollandse appeltaart! 

Lieke en ik hebben elke dag in het kanaal gezwommen. Dat was wel een beetje koud, maar Lieke vond het ontzettend leuk om naar het vlot te zwemmen dat een paar meter van de kant in het water lag.

Rond lunchtijd komen de twee kanaalboten (MS Henrik Ibsen en MS Victoria) elkaar bij Lunde tegen. Dit spektakel gaat gepaard met veel getoeter en wij konden het vanaf de tent aanschouwen. Op maandag gingen we zelf een stukje varen met de MS Victoria. We namen de fietsen mee op de boot zodat we met z’n allen terug konden fietsen. Anderen namen kano’s mee, die door het personeel op het dak van de boot werden getild. We gingen van Lunde via Kjeldal (3 meter omhoog) naar Hogga (7 meter omhoog). In Hogga gingen we weer aan land en fietsen terug. De afstand was eigenlijk iets te kort, maar ja.

De camping zelf was ongezellig, met voornamelijk campers. Wij mochten van de baas niet op de familiecamping staan, maar moesten tussen de campers gaan staan. Daarom zijn we na drie dagen alweer vertrokken. Op dinsdag moesten we de tent nat inpakken.

De kanaalboten

 
Øvre Verket in Ulefoss

Vrangfoss



Zwemmen vanaf de camping

Klaar om aan boord te gaan

Aan boord van MS Victoria



Geen opmerkingen:

Een reactie posten